ידועים בציבור

היכן מתחילה משפחה? היא מתחילה כאשר שניים מתאהבים ביניהם כל כך, עד שלא רוצים להיפרד.  אף אלטרנטיבה עליונה מזו לא נמצאה עדיין.

ידועים בציבור – מי הם –בני  הזוג החיים יחד כמו משפחה ומנהלים  משק בית משותף, תחת קורת גג  אחת. ואולם  שלא כבני זוג שנישאו באופן רשמי בארץ או בחו"ל. הידועים בציבור  חיים יחד  במסגרת הסכמה הדדית בעל פה או חוזה שבכתב והם רואים עצמם בני  זוג לכל דבר  ועניין. המדינה מכירה בחיים המשותפים הללו כחיי זוגיות הדומים  בעיקרם לחיי  נישואין.

חוקי הידועים בציבור הכו שורשים עמוקים במערכת  החקיקה שלנו ומעל  20 חוקים מקנים מעמד משפטי וזכויות שוות לידועים בציבור  כאילו היו בני זוג  נשואים (חוק הירושה, חוק הביטוח הלאומי ועוד).מקור המונח: ידועים בציבור –מקורו  של המונח ידועים בציבור,  בפסקי הדין שנתן בית המשפט העליון בישראל, עוד בשנת 1948 כאשר  הופיעו  בפניו בני זוג אשר חיו יחד ללא נישואין היה זה בית המשפט שכינה  אותם ידועים בציבור.תחילה דובר רק על הכרה ב"ידועה בציבור כאשתו ובהמשך גם ב"ידוע בציבור כבעלה"למרות שהדעות בציבור ביחס למוסד זה חלוקות, כפי שהדבר משתקף בדיוני הכנסת ובפסקי דיניהם של שופטי בית המשפט.כשחלק רואה בו מוסד – "ההורס חיי משפחה"חלק אחר רואה בו – הכרח בל יגונה וכמחויב המציאות בארצנוואילו חלק אחר רואה בו אפילו – נכס מוסרי במדינה, לאחד הנכסים החשובים מאד.

נישואי חוזה-הסדרה  רשמית של חיים משותפים בין בני זוג, הנמנעים מלהינשא ובכל זאת  חיים יחד  כזוג, היא בדרך של נישואי חוזה, בדרך זו כורתים ביניהם בני הזוג  הסכם,  המקנה להם זכויות הדדיות, מסדיר את ענייני הרכוש שביניהם, חובותיהם  ההוריות  וכיוצא בזה עניינים בין בני זוג. ניתן להביא את נישואי החוזה  לאישורו של  בית משפט לענייני משפחה המעניק להם תוקף של פסק דין, ארגון  משפחה חדשה הוא  היחיד בארץ המאפשר אישורם של נישואי החוזה בבית משפט ומקנה  להם תוקף  בינלאומי .

משק בית משותף –הוא הביטוי המגדיר חיי  שותפות בין בני זוג ידועים בציבור, בתי המשפט  בישראל קבעו כי ניהול משק בית  משותף הוא המבחן הקובע קיום הזוגיות גם מבלי  שנרשמה. משק בית משותף,  פירושו שיתוף במקום מגורים, אכילה שתייה, הלבשה  ושאר צרכים שאדם נזקק להם  בימינו אנו בחיי יום יום, כאשר כל אחד מבני הזוג  מקבל את הדרוש לו ותורם אם  מכספו ואם מטרחתו ועמלו את חלקו, כפי יכולתו  ואפשרויותיו". על מנת שבני  זוג יוכרו כידועים בציבור אין צורך שהציבור  יטעה בהם ויחשוב כי נשואים, אלא  די בקיום חיים משותפים.מעמד הילדים של הידועים בציבור –

ילד  הנולד לבני זוג ידועים בציבור שלא נישאו ביניהם מעולם,ילד שנולד  במסגרת  הנישואים הוא ילד חוקי! לכל דבר ועניין הוא זוכה ליחס משפטי זהה  לזה של ילד  שנולד בתוך מסגרת הנישואים. כך לעניין אפוטרופסות, חיוב  במזונות הילד  ודיני הירושה. הילד יוכל לשאת את שם משפחת האב, האם או גם  שניהם יחד.שם משפחה משותף –

בני  זוג החיים כידועים בציבור וחפצים לשאת שם משפחה משותף יוכלו  לעשות כן  בפניה למשרד הפנים באמצעות טופס בחירת שם ולאחר אישור המשרד,  ישאו שם משפחה  משותף או שם נוסף כפי שיבחרו. במידה ואחד מבני הזוג נשוי  לבן זוג אחר  שאיננו הידוע בציבור עמו הוא חי, גם אז ניתן באישור משרד  הפנים לשנות את  השם ולהשתמש בשם משותף. סירוב בן הזוג החוקי לשינוי השם  (הבעל או האישה  הרשמיים של הידוע בציבור) אינו מהווה מכשול בפני שינוי השם  המבוקש.חוקי הידועים בציבור –

רוב  חוקי הידועים בציבור  עוסקים במתן זכויות והטבות שונות דווקא  לאישה "  הידועים בציבור  כאשתו" ולא לאיש "הידוע בציבור כבעלה", ורק מספר  חוקים –  כשליש הידועים בציבור  – מעניקים זכויות והטבות שונות באופן שווה  לידועה  ולידוע בציבור כיום, ה מעשרים חוקים משווים את  מעמדם של הידועים  בציבור לבני זוג נשואים וכמעט ואין מצבים בהם לא מושווה  מעמדם לבני זוג  נשואים, עם זאת חוקי המס בישראל, שהם ירושה מתקופת המנדט  עדיין רואים בבני  זוג נשואים בלבד כמי שזכאים לזכויות, חובות או הטבות מס.

תחילה דובר רק על הכרה ב"ידועה בציבור כאשתו ובהמשך גם ב"ידוע בציבור כבעלה למרות שהדעות בציבור ביחס למוסד זה חלוקות, כפי שהדבר משתקף בדיוני  הכנסת ובפסקי דיניהם של שופטי בית המשפט.כשחלק רואה בו מוסד – "ההורס חיי משפחה" חלק אחר רואה בו – הכרח בל יגונה וכמחויב המציאות בארצנו ואילו חלק אחר רואה בו אפילו – נכס מוסרי במדינה, לאחד הנכסים החשובים מאד.  כיום, ה מעשרים חוקים משווים את  מעמדם של הידועים בציבור לבני זוג נשואים  וכמעט ואין מצבים בהם לא מושווה  מעמדם לבני זוג נשואים, עם זאת חוקי המס  בישראל, שהם ירושה מתקופת המנדט  עדיין רואים בבני זוג נשואים בלבד כמי  שזכאים לזכויות, חובות או הטבות מס.

ידועים בציבור – נתונים וסטטיסטיקה

5% מבני הזוג בישראל, חיים כידועים בציבור

סה"כ 170,000 נשים וגברים חיים עם בני זוג בלי שנישאו באופן רשמי

החל משנות ה -60 המאוחרות וראשית שנות ה- 70 שעור הנישואין בעולם המערבי  יורד בהתמדה בישראל החל התהליך כ- 10 שנים מאוחר יותר, ככל הנראה מסיבות  שמרניות. במקביל חלה עלייה במספר בני הזוג הבוחרים לחיות יחד כידועים  בציבור.

יחד עם זאת יש לעשות אבחנה בין המונחים "ידועים בציבור  ל "פילגשים" ה"פילגש" (אין מונח ידוע לפילגש כשמדובר בגבר) היא או הוא הם  בני זוג שמערכת היחסים בינם לבין בן זוגם מתאפיינת ביחסי אהבה, גם אם יחסים  אלו נמשכים תקופה ארוכה (אף עשרות שנים) אין מדובר בידועים בציבור אלא  במערכת יחסים רגשית ותו לא, ליחסי פילגשות אין כל מעמד או הגדרה משפטית.

לעומת זאת ידועים בציבור  הם מי שעונים על המבחנים הבאים מנהלים משק בית משותף, חיים תחת קורת גג  אחת, יש ביניהם מערכת אמוציונאלית הטומנת בחובה יסודות רגשיים וחיי אישות.

לעניין זה בנתונים המובאים במחקרנו זה, אין ביטוי למערכת יחסים בין בני  זוג מאותו המין, שכן על פי תפיסתנו, יחסי שיתוף בין בני זוג מאותו המין,  הינם זהים ביסודות הרגשיים ויחסי האישות לבני זוג ממינים שונים, על אף שהם  בני אותן הזכויות ומהווים תא משפחתי לכל דבר ועניין, אנו בחרנו להעניק להם  מעמד מיוחד משל עצמם של "שותפים ביתיים" או כפי שנקראים בלע"ז "קוהביטנטים"  ולהם נייחד מחקר מיוחד.

הכרה בזוגיות ללא נישואין בישראל: מספר רב של חוקים משווה את מעמדם של  הקוהביטנטים לזוגות נשואים, אולם אין הכרה רשמית ואין הכרה לצורכי מיסוי.

פנו אלינו המרכז הארצי לזכויות הגבר ואנו נחסוך לכם כסף רב וריצות מיותרות לבתי משפט.

זכרו, לעורכי דין יש לפעמים אינטרס למרוח את  הזמן  לשם רווח כספי אנו לא ניתן שדבר זה יקרה לכם.

לקבלת יעוץ התקשרו: 052-333-7107

 

 

Call Now Button