הוצאה לפועל

קיבלתם צ'ק ללא כיסוי או זכיתם במשפט, ואינכם יודעים כיצד לממש את החוב? לשם כך קיימת ההוצאה לפועל. אולם, כדי להפיק מהמוסד את המירב צריך להכיר מספר כללים. מדריך

אז יש לך פסק -דין או צ'ק ביד והחייב לא כ"כ מתרשם? האם למחזר את הנייר או שיש בו בכל זאת איזושהי תועלת? רבים נתקלו בשנה האחרונה בצ'ק החוזר עם הכיתוב המאכזב "אכ"מ" (אין כיסוי מספיק) או כיתובים ססגוניים דומים שמשמעם תמיד מפח נפש. מה לעשות והאם בכלל כדאי לפנות לעו"ד בשל כמה אלפי שקלים?

מכת מדינה

בשנים האחרונות הפכו הצ'קים החוזרים ואי-כיבוד פסקי-דין למכת מדינה. חייבים רבים "תופסים טרמפ" על סכום החוב הנמוך תוך הנחה כי אין כדאיות

בניהול הליכי הוצאה לפועל בעטיו. אחרים פשוט מכירים את מערכת ההוצאה לפועל ומעדיפים לעסוק בחמיקה מתמדת מנושים או לחלופין מסתמכים את קריסת המערכת כולה תחת העומס. המערכת והמחוקק הישראלי אובדי עצות. מערכת ההוצאה לפועל "קבורה" לחלוטין תחת מאות אלפי תיקים הנערמים אלה על אלה ופתרון אין. כדאי לדעת כי בכל זאת ניתן לנקוט במגוון של הליכים זריזים ומהירים בטרם מרימים ידיים.

פתיחת תיק ההוצאה לפועל

עקרונית רשאי התובע (או ה"זוכה" כהגדרתו בלשכת ההוצאה לפועל – לא תמיד בצדק…) לנהל את תיק ההוצאה לפועל בעצמו וללא עורך-דין ממש כפי שרשאי הוא לנהל הליך משפטי בעצמו. עם זאת, כדאי לדעת שזוכה המבקש לעשות כן עשוי "לאבד עצמו" מהר מאוד במבוך ההליכים הפרוצדורליים הנראים חסרי היגיון ומורכבים למי שאינו בקי בהם. מזכירויות ההוצאה לפועל עשויות להתגלות כשטח עוין לאזרח התמים ולרוב לא יהיה לפקידים זמן להסביר לאזרח את מהותם של ההליכים והנדרש ממנו במסגרת ניהול התיק. דווקא ניהול התיק ע"י עו"ד עשוי להתברר כבחירה הכדאית יותר.

פתיחת תיק הוצאה לפועל ע"י עו"ד מזכה את הזוכה מייד בפסיקת שכ"ט עו"ד המתווסף מיידית לסכום החוב בתיק . מירב עורכי-הדין העוסקים בהוצאה לפועל אף עובדים "לפי תוצאות" – כלומר – לא קיבלת – לא שילמת. לפיכך מסתכם הסכום אותו מוציא הזוכה "מכיסו" באגרת פתיחת התיק (כ-2.5% מסכום התיק ולפחות 141 שקל) ובאגרות נוספות העשויות להשתלם (בהתאם להחלטת הזוכה) בהליכים מתקדמים יותר שיפורטו בהמשך. חשוב לבחור בעו"ד ש"מקדם" את התיק ושבקיא בדיני הוצאה לפועל ולא בכזה שעיסוקיו אינם בתחום.

הליכי ההוצאה לפועל

עם פתיחת התיק תשלח אזהרה לחייב (למעט במקרים חריגים בהם ניתן לבקש ביצוע הליכים בטרם משלוח אזהרה). האזהרה עשויה להישלח במסירה "מלאה" או במסירה "רגילה". באופן כללי (ובלתי מדויק משפטית) ניתן לאמר שמסירה "מלאה" הינה מסירת האזהרה לידי החייב עצמו או מי מבני ביתו ואילו מסירה "רגילה " עשויה להיות אף לעורך-דינו ובמספר דרכים נוספות. עניין ההבחנה בין המסירות נועד אף הוא להקל עם הזוכה מאחר שעל פי ניסיון העבר קשה עד בלתי אפשרי לחלוטין לאתר חייבים מסוימים. מסירה "מלאה" תאפשר לזוכה לנקוט כנגד החייב במספר הליכים מרחיקי לכת יותר (כגון בקשת מאסר). עם זאת, גם מסירה "רגילה" מאפשרת כיום לזוכה חופש פעולה נרחב. יובהר כי סירוב של החייב לחתום על האזהרה נחשב כאילו בוצעה מסירה "מלאה" לכל דבר (גם המחוקק מכיר את התרגיל).

במידה ולא שילם החייב חובו בתוך פרק הזמן הקבוע באזהרה (או פעל בהתאם להסדר התשלומים הרשום בה) יוכל עתה הזוכה להתחיל בביצוע הליכי ההוצאה לפועל עצמם. יצויין כי לחייב עומדות בשלב זה שתי אפשרויות: העלאת טענת "פרעתי" בה יטען למעשה כי שילם כבר את סכום החוב או התנגדות לביצוע (לא ניתן לטעון לגבי פסק-דין או משכנתא). כל אחת מטענות אלה תפנה את ההליך חזרה לכותלי בית -המשפט (בפורמט כזה או אחר) אך ייתכן כי החייב יידרש להפקיד ערובה לתשלום החוב והוצאות המשפט (במיוחד כאשר עוכבו הליכי ההוצאה לפועל כנגדו בשל הבקשה). לא פעל החייב באחת הדרכים הנ"ל – מוגדל שכר טרחת עורך-הדין בתיק והחוב גדל בהתאם. עתה כאמור יכול הזוכה להתחיל בביצוע הליכי ההוצאה לפועל עצמם.

במסגרת ההליכים יכול הזוכה לבקש עיקול נכסי החייב המוחזקים על-ידו (כגון נדל"ן , רכב, תכולת הדירה והעסק וכו') או נכסי החייב המוחזקים בידי צד שלישי (כגון בנקים, חברות ביטוח, רשויות ממשלתיות, לקוחות, גופים ואנשים החבים לו כספים וכו'). הליכי עיקול "פיסי" (תכולת דירה וכו') המבוצעים ע"י לשכת ההוצאה לפועל יחייבו הזוכה באגרות מתאימות. לעיתים כדאי יהיה לעבוד עם קבלן הוצאה לפועל פרטי שיהיה אמנם יקר יותר בד"כ אך יספק תוצאות טובות יותר . עורכי -דין העוסקים בתחום עובדים בד"כ עם קבלנים שזכו לאמונם ושיחסכו מהזוכה את הצורך לאתר קבלן שכזה בעצמו (כאמור: בתחום זה האמינות נחשבת! מומלץ ביותר להיזהר מחאפרים למיניהם!). לתשומת לבכם: קבלן הוצאה לפועל אינו הביריון עם השרשראות העולה בדימיונכם בד"כ בהקשר זה . על קבלן שכזה להיות מורשה ע"י מנהל בתי -המשפט והוא נדרש לעבור מבחנים רשמיים מורכבים למדי ולשלוט בחוק ההוצאה לפועל, תקנותיו וסדרי הדין השונים הקשורים אליו.

קצרה היריעה מפרט מלוא הליכי ההוצאה לפועל והפרוצדורה הנוהגת. כל שכדאי לדעת הוא שבמקרים רבים (כאשר החייב אינו חייב "מקצועי" המוכן לחיות יתרת חייו בבריחה מתמדת) ניתן יהיה לגבות את סכום החוב בקלות יחסית וללא הוצאת כספים מיותרים. במקרה האופטימלי, בו ההליך מתנהל בצורה הרצויה, ייתכן והזוכה יקבל את כספו במלואו, בתוספת אגרת פתיחת התיק ושכר טרחת עורך-הדין כמו גם ריבית והצמדה מלאה וזאת בלא תשלום הוצאות נוספות.

מספר טיפים

הנכם עומדים לפתוח תיק נגד חייב ונתקלתם בו ברחוב? רישמו את מספר הרכב – הדבר עשוי לסייע לכם במסגרת ההליך ולחסוך שכירת שירותי חוקר פרטי. מאותה סיבה כדאי לרכז את המידע המצוי ברשותכם על החייב ולהעבירו לעורך-הדין. במיוחד חשוב, מידע על נכסי החייב ועל גופים ואנשים המחזיקים בכספיו. רושמים לכם צ'ק? רצוי מאוד שלא תהיה עליו הגבלת סחירות (כגון: "למוטב בלבד" או מחיקת המילה ל"פקודת") ושיהיה חתום אף בידי ערבים. אין צורך לאמר שקבלת ערבות בנקאית אוטונומית או פקדון עדיפה תמיד על צ'ק או שטר חוב.

פנו אלינו המרכז הארצי לזכויות הגבר נחסוך לכם כסף רב וריצות מיותרות לבתי משפט.

זכרו, לעורכי דין יש לפעמים אינטרס למרוח את  הזמן לשם רווח כספי אנו לא ניתן שדבר זה יקרה לכם.

לקבלת יעוץ התקשרו: 052-333-7107

Call Now Button