בדיקת אבהות

מה היא בדיקת אבהות?

בדיקת אבהות נועדה לגלות האם ישנו קשר של הורות בין גבר לבנה של מישהי איתה הוא קיים יחסי מין. בדרך כלל התביעה לבדיקת הורות מגיעה במהלך תביעה למזונות כאשר הגבר לא מוכן להכיר בבנו. גבר יחוייב לעבור בדיקת אבהות אך ורק בצו של בית משפט או מרצונו החופשי.גבר שעובר בדיקת אבהות והתוצאה חיובית – יאלץ לשלם מזונות עבור הילד. אולם אם גבר לא ירצה לעבור בדיקת אבהות זה לא אומר כי בית משפט לענייני משפחה לא יקבע כי הוא האב. במקרה כזה – חייב הגבר להוכיח כי הוא אינו האב.

בדיקת אבהות היא בדיקה פשוטה הנעשית באמצעות לקיחת רקמות או דגימות רוק מחלל הפה של הגבר והילד. לאחר מכן בודקים התאמה בין מספר רכיבים וביניהם סוגי הדם, סמנים גנטיים וסיווג רקמות. רמת הדיוק של הבדיקה היא 99% והיא קבילה בבית משפט לעניין הכרעת האבהות. הבדיקה היא כמובן חסויה על פי החוק ותוצאותיה נשלחות אך ורק לבית המשפט אשר נתן את הצו בו הורה על ביצוע בדיקת אבהות ולעוה"ד של הצדדים.

שימו לב כי אם יש חשש ממזרות (כלומר ילד שנולד לאישה נשואה מבן זוג שאינו בעלה) – רוב בתי המשפט לא יאשרו בדיקת אבהות וזאת מחשש כי הילד יסווג כממזר דבר אשר עלול לגרום לו לבעיות חמורות בעתיד. במקרים כאלה בית משפט לרוב יכריע כי הילד הוא של בעלה של האשה – והוא זה שיצטרך לגדל אותו ולטפל בו ולשלם עבורו מזונות במקרה גירושים גם אם הוא משוכנע כי הוא אינו אביו האמיתי – והוא יכנס, לצערו הרב, למועדון המפוקפק של "אבות בעל כורחם".

זכותו של קטין לדעת מיהו אביו, זכות שנגזרת מחוק יסוד כבוד האדם וחירותו. אולם, בנוסף לזכות בסיסית זו של הקטין לדעת מיהו אביו, כרוכים גם עניינים נוספים הנגזרים מעצם ההכרה כי פלוני הוא אביו של פלמוני ובין היתר ענייני ירושה, אפוטרופסות, אימוץ, רישום במרשם האוכלוסין וכשרות היוחסין.

אם בכשרות יוחסין עסקינן, לאלה ניתן להוסיף את ההיבטים החברתיים ובעיקר הפסיכולוגיים. החשיבות שבחשיפת השורשים, קביעת הזכות העצמית, הזכות להציג בציבור את זהות האב והייחוס המשפחתי, הדימוי העצמי ואפילו מידע על מחלות גנטיות ותורשתיות אשר בכולן אינטרס לגיטימי בתביעת האבהות.

כיצד מוכחים תביעת אבהות?

הראיה הטובה ביותר שעש בה כדי להכריע בקביעת האבהות לשלילה או לחיוב היא באמצעות בדיקה לסווג רקמות בהתאם לחוק מידע גנטי. בית משפט לענייני משפחה מוסמך להורות על בדיקה גנטית (תביעת אבהות) גם ללא הסכמת בעלי הדין.

נבדק בגיר בדיקת אבהות דורשת את הסכמת הנבדק לעריכתה. עם זאת בית המשפט לענייני משפחה מוסמך לצוות על עריכת בדיקת האבהות, גם ללא הסכמת הנבדק, אם שוכנע שיש סיכוי סביר שהטענה כי אדם קשור או אינו קשור בקשרי משפחה היא נכונה וניתנה לנבדק הזדמנות להשמיע את התנגדותו למתן הצו.
נבדק קטין (מתחת לגיל 16), חסוי, פסול דין

בקטין מתחת לגיל 16 נדרשת הסכמת האחראי על הקטין לעריכתה. יחד עם זאת, בית המשפט לא יורה על עריכת בדיקת האבהות, אלא לאחר ששמע את עמדת הקטין ושוכנע כי הבדיקה אינה פוגעת בטובתו כתוצאה מהבדיקה, או שהפגיעה בזכויות הקטין תצומצם או תימנע.

כמו כן, מתן צו לעריכת בדיקת אבהות לקטין, חסוי או פסול דין מותנה בהיותו מיוצג על ידי עורך דין.

נבדק מעל גיל 16

כאשר הנבדק בבדיקת אבהות הוא מעל גיל 16 בנוסף להסכמת האחראי עליו, נדרשת גם הסכמת הקטין לביצוע הבדיקה. אולם, הסכמת הקטין תיקבע על ידי בית המשפט לפי שיקולים של טובת הילד שהבדיקה אינה פוגעת בטובתו וזאת לאחר שבית המשפט אף מינה לקטין אפוטרופוס לדין.

חשש לממזרות

במקרים בהם יש חשש לממזרות, נקבע שאם אמו של הקטין היתה רשומה במרשם האוכלוסין כנשואה בתוך 300 ימים שלפני לידת הקטין, לאדם שממצאי הבדיקה עלולים לשלול את אבהותו, לא יורה בית המשפט על עריכת הבדיקה אלא בנסיבות מיוחדות כמו למשל חשש פגיעה בזכויותיו של קטין לפי דין דתי אחר.

סירוב לעריכת הבדיקה למרות צו בית המשפט

אם סירב אדם להיבדק בדיקת אבהות לאחר שבית המשפט נתן צו המורה לו לערוך את הבדיקה, רשאי בית המשפט להסיק מסירובו של אדם להיבדק, כי קיימים קשרי משפחה הנטענים כלפי אותו אדם.

פנו אלינו המרכז הארצי לזכויות האישה והגבר ואנו נחסוך לכם כסף רב וריצות מיותרות לבתי משפט.

זכרו, לעורכי דין יש לפעמים אינטרס למרוח את  הזמן  לשם רווח כספי אנו לא ניתן שדבר זה יקרה לכם.

לקבלת יעוץ התקשרו: 052-333-7107

 

 

Call Now Button